5. joulukuuta 2013

viisi - kuvankäsittelyn puolesta

Kerrankin sain aikaiseksi raapustettua vähän mielipidepostauksen kaltaista räpellystä näin joulukalenterin kunniaksi. Ei pelkkiä tylsiä kuvia siis tänään. Tylsää tekstiä kaverina. No ei, yritän kirjottaa tän lyhyesti ja ytimekkäästi ja toivottavasti edes vähän mielenkiintoisesti.
Aiheena on siis kuvankäsittely. Sen kannattavuus, helppous, nopeus ja yksinkertaisuus ja runsaasti ihmettelyä miksi sitä loppujen lopuksi tehdään suhteellisen vähän.


Kumotaan heti alkuun väite "en mä osaa". Kukaan ei ole seppä syntyessään, mut netti on täynnä erilaisia tutorialeja, kirjallisuutta, kuvasarjoja... Kovin helposti oppii myös vain kokeilemalla. Loppujen lopuksi jo muutamalla pienellä säädöllä saa aikaiseksi huomattavasti miellyttävämmän kuvan. Toki ihmeitä ei pysty tekemään, mutta hienosäätökin auttaa pitkälle.

Olenkin koonnut tähän postaukseen (okei tein ne äsken, meni about 15-20min) muutaman kuvaparin, raakaversio ja muutaman minuutin aikana käsitelty versio rinnakkain. Ihan vain valaisemassa miten pienellä kuvasta voi tehdä paremman, jo alle viidessä minuutissa. Samalla siis kumotaan "ei mulla oo aikaa"-väite.


 
Ja jotta vastaan väittö vois loppua, niin kyllä, muokkausohjelmia on pilvin pimein netistä ladattavana ihan ilmaiseksi. (esim. Gimp), se ei siis edes maksa. Ja hei, niitä on myös netissä, ei tarvitse tukeutua edes siihen, ettei voi ladata/asentaa koneelle mitään.

Oikeasti ei ole mitään hyvää syytä olla käsittelemättä kuviaan. Se on vain huono syy, ettei halua manipuloida kuviaan tai haluaa julkaista vain "aitoja" kuvia. Kuvankäsittelyllä voi pyrkiä tekemään kuvasta myös mahdollisimman luonnollisen näköisen. Jos koira on oikeasti valkoinen ja se näyttää kuvassa sinertävältä, loogisesti ajatellen se on epäaidompi, kuin kuva jossa valkotasapaino on korjattu. Ammattilaisetkaan harvoin käyttävät kuviaan sellaisinaan raakaversioina, lähes kaikki kokevat käsittelykohtalon, toiset kevyemmin, toiset rankemmin.Nää on loppujen lopuksi aika perusmuokkauksia, mutta enemmällä vaivalla ja ajalla saa paljon mielenkiintoisempiakin kuvia aikaiseksi, ihan peruskuvistakin. Kokeilemalla, erehtymällä ja onnistumalla oppii. Itsekään en ole juurikaan erinäisiä oppaita/ohjeita lukenut, toki jonkin verran nyt myöhemmällä ajalla, mutta "perusasiat" olen oppinut kantapään kautta. Suosittelen silti lämpimästi vaikka googlettelua ja perusaiheisiin (valkotasapaino, värit, valotus, rajaus, sharpen/blur tool ym) ja yleisimpien virheiden korjaamiseen.


Kiinnostaako nämä jatkossakin? Vai jätetäänkö suoraan kirjoittamatta?
16 kommenttia:

 1. Tämmöset kuvankäsittely postaukset on musta aina mielenkiintoisia! Kiva nähdä aina välillä näitä :)
  Mutta hei, sulle ois kesämuistelointi-haastetta, jos yhtään kiinnostaa niin käy kurkkaamassa:
  http://lapsiluonnon.blogspot.fi/2013/12/kesamuistelointi-haaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tykkäät!
   Ja kiitos haasteesta, mutta oon ton jo kesällä tehnyt, joten en nyt tee sitä uudestaan :)

   Poista
 2. Tää oli hyvä :)
  elamanikuvina.blogspot.fi

  VastaaPoista
 3. Itsekin olen tällaista harkinnut, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi :---) Olisi kiva, jos voisit tehdä ihan sellaisen "vaihe-vaiheelta"-kuvankäsittelypostauksen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon itseasiassa tehnyt jo pari sellasta
   yks & kaks

   Poista
 4. Ehdottomasti lisää! En tiiä onko kulunut aihe, mut tee sellanen postaus jossa näytät mitä joskus muokattuja kuvia et enää ikinä julkaisisi?:D kerrot vähän et minä vuonna kuva on otettu ja jotain muuta:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa vähän tän tapainen "kuvanmuokkaus ennen & nyt" -postaus on ollut harkinnassa, mutta kieltämättä joku hirveimmät otokset mitkä aiemmin on näyttäny hyvältä omaan silmään vois olla kans ihan mielenkiintoinen.
   Kiitos ideasta!

   Poista
 5. Itse en yleensä jaksa muokata kuvia, jotka laitan yksittäisesti vain osaksi jotain blogikirjoitusta. Tykkään siitä, että päiväkirjamaisessa blogissa myös ne kuvat ovat niitä raakileita, ihania epäonnistumisesta huolimatta. En kovinkaan usein jaksa muokata kuvia edes kuvagalleriaani, sillä käytän sitä myös valokuvien varmuuskopiontiin, joten satojen kuvien muokkaaminen ei oikein innosta.. Tietysti valokuvablogissa tilanne on varmasti erilainen, sillä silloinhan blogi on osa omaa portfoliota ja osa valokuvausta on juurikin se kuvan viimeistely sellaiseksi, kun sen näki kuvaa ottaessaan.

  Oikeastaan muokkaan vain kuvia, jotka tulevat johonkin tarkoitukseen, eli haluan esim. teettää niistä valokuvia tms. ihan paperisessa muodossa tai tehdä taustakuvan tietokoneelleni tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma laiskuus on oma häpeä ;)
   Toisaalta ymmärrän että satojen kuvien käsittelyyn meneekin sitten useita tunteja aikaan. Toisaalta täytyykö kaikki kuvat varmuuskopioida tai täytyykö niiden sitten olla julkisia? Varmuuskopioida voi muutenkin kuin julkisesti.

   Poista
 6. Pakko myöntää, että käsitellyt kuvat miellyttää silmää enemmän. Vaikkakin se on hiukan huijausta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ei oo millään tavalla huijausta, se on osa valokuvausta.

   Poista