9. tammikuuta 2014

mun mielipide: valokuvien ideattomuus

Ei, en pahoittele blogin muutaman viikon hiljaiseloa. On ihan ymmärrettävää, että elämässä on muitakin kiireitä ja niitä on tosiaan ollut. Kaiken lisäksi ulkona on niin järkyttävän pimeää ja märkää, ettei valokuvaamisesta oo tullu oikeastaan mitään. En oo kameraan juurikaan koskenut, tavotteena kuitenkin ois lähipäivinä kehittää jotain kuvattavaa sisätiloissa.

Mä tosiaan lupailin joulukalenterin luukussa 22, että tästä vois kirjottaa ihan omankin postauksen. Ja itseasiassa ajattelin, että tällanen "mun mielipide" vois tulla vaikka kerran kuukaudessa-parissa? Miltä kuulostaa? Kommenttia koko ideasta, postauksesta, aiheesta, tekstistä, mistä vaan saa kertoa!
Tosiaan edellä mainitusta syystä tästä postauksesta löytyy arkistojen kätköistä randomilla kaivettuja otoksia, jottei ihan kuvattomaksi jää.

Asiaan.

Aikasemmin valokuvaus oli lähinnä ammattilaisten puuhaa, kamerakalusto oli melkosen kallis eikä yhtä laadukas ku nykyään. Nyt lähes kuka tahansa voi mennä kauppaan, ostaa ammattilaisrungon ja kutsua itseään valokuvaajaksi. Ylipäätään valokuvauksesta on tullu ehkä jopa liian suosittua, mut tästä lisää seuraavassa mun mielipide -postauksessa. Kuitenkin, kun kuvausharrastus on kenelle tahansa mahdollinen, on kuvien tasokin välillä sitä sun tätä.

Mä ymmärrän, että osalle valokuvaus on sitä, että halutaan ikuistaa tapahtumia/asioita. Koira pentuna, synttärikemut, joulu, kaunis kesäpäivä...lista on loputon. Ei kuvan tarvitse olla täydellisesti onnistunut, jotta se ajaisi muiston aseman. Mutta muistojen keräämistä mä en laske harrastamiseksi. Jos harrastaa valokuvausta, tavoitteena on saada teknisesti ja ideallisesti hyviä kuvia, kehittyä. Kuvan ei tarvitse olla edes teknisesti täysin onnistunut, kunhan siinä on hyvä idea. Teknisesti hyvin onnistunut kuva on vain hyvin onnistunut kuva, jos siitä puuttuu idea. Mitään erikoistakin erikoisempaa ideaa ei toki kaikissa kuvissa tarvitse olla, mutta kukaan ei voi kieltää, etteikö onnistuneimmat kuvat oo yleensä niitä joissa on se jokin. Eli idea.

Verratkaapa yllä olevia samankaltaisia kuvapareja toisiinsa, parempia esimerkkejä en jaksanut/ehtinyt/viitsinyt kaivaa, mutta kyllä mun silmään ainakin toinen näyttää huomattavasti paremmalta kuin toinen. Toinen on vain kuva, toisessa on edes se jokin pieni juttu. Pikkuhämähäkki, lumi kuonolla, valo, heijastus..
Sama jatkuu alla olevissa kuvissa. On ihan eri näköistä, kun on vaan räpsästy ohimennen kuva heinänkorsista tai kun on mietitty miten valon sais heijastumaan jäätyneistä korsista kivasti. Tai kuvata vaan taivasta tai odottaa, että heijastus osuu kivasti ikkunaan. Toki ikkunakuvan laatu on vallan heikko, mutta mun mielestä se on silti kivampi kuva.

Kuten näistä kuvista huomaa, on mullakin hetkiä, kun räpsin vaan kuvia huvikseni, täytteeksi blogiin, muistoksi tai jostain muusta syystä. En mäkään kuvaa vaan ideallisia kuvia enkä kiellä sitä, etteikö hyviä kuvia voi ottaa vain taapertamalla ympäriinsä ja katsomalla mitä löytää. Ei kaikkia kuvia tarvitse suunnitella etukäteen, mutta ainakin jälkikäteen on hyvä miettiä, että onko tässä kuvassa mitään ideaa/juttua. Jos et itse jaksa katsoa ja käsitellä kaikkia esimerkiksi kuvapostauksen kuvaa, ei jaksa se kaveri siellä toisen ruudunkaan takana katsoa.
Parempi muutama hyvä ja ideallinen kuin kasa ideattomia. 

 
Parhaat kuvausideat tulevat aina omasta päästä, sattumalta tai erikseen mietittynä. Toki inspiraatiota voi hakea muiden kuvia/nettiä selaillen ja toteuttaa aiemmin otettuja kuvia samoin tai muunnellen (okei kaikentyyliset kuvat on jo kerran kuvattu tai jotain...). Hyvä on kuitenkin pyrkiä kuvaamaan jotain, mitä et ole kenenkään muun vielä nähnyt kuvaavan. 

Alla vielä kaksi esimerkkiä harkituista, suunnitelluista ja toteutetuista kuvista. Ylemmän idea syntyi vasta kuvausreissulla, mutta sitä varten on rämmitty siellä sun täällä etsien  kivannäköistä oksaa, joka olis sopivassa kohdassa auringosta nähden. Ja kuvia otettiin ihan vaan pari. Että saatin bokeh näyttämään kivalta ja oksa oikeasta kuvakulmasta ja ja ja.. Alempi taas on aivan puhtaasti lavastettu kvua, harvemmin tulppaanit tipahtelee auringonlaskussa lumihankeen. Se on ehkä teennäinen, mutta mä tykkään siitä ja sen ideasta.
14 kommenttia:

 1. Tykkäsin! Mulla kuvaamisinto on lopahtanut ihan kokonaan. Harvoin enää mun kuvissa on mitään. Se on vain kuva, muisto. Ps. ekassa kuvassa tykkään tosi paljon väreistä ja toi ikkuna kuva on kans upee! :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoskiitos!
   Pakko sanoa, et turha kuvata, jos ei oo intoa. Antaa olla ja kuvaa sit taas kun huvittaa :)

   Poista
 2. Mielenkiintoinen postaus. Tuntuu, että omista kuvista puuttuu aina se jokin idea. En vain osaa ikuistaa sellaisia kuvia, ei mielikuvitus riitä. Siksi mullakin kuvausinto karannut kaukaisuuteen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppujen lopuksi kuvassa ei tarvii olla mitään valtavan suurta ideaa, vaan se että siinä on jotain katsottavaa. Ajatusta peliin vaan! :)

   Poista
 3. Tää oli kiva, hyvältä kuulosta toi kuukausittain tuleva minun mielipide!:)

  VastaaPoista
 4. Tää oli tosi hyvä, näitä paljon lisää! Tää on itseasiassa mulle aika jännä aihe, koska oon elämäni aikana vaan kahdesti lähtenyt oikeasti kamera kädessä suunnitellulle kuvausretkelle, että olen oikeasti ajatellut valmiiksi, mitä haluan kuvata, missä, milloin ja miten. No OK, oon käynyt kuvaamassa yhdet häät ja monesti jonkun lemmikeitä, mutta niillekin lähtiessä mulla ei ole ollut mitään hajua, että millaisia kuvia haluan. Ne ideat syntyy aina ihan siinä tilanteessa. Ja oon silti saanut kuulla muutamankin kerran, että mun kuvissa on jopa ideaa tai se jokin (tai ainakin oli, nykyään ei meinaa jaksaa kuvata ollenkaan). Mutta tääkin on niin ovela aihe, sitä on hyvin hankala määrittää, mikä on ideallinen kuva ja mikä vaan "perusräpsy", etenkin kun kuvanottajalle se merkitys on monesti erilainen. ;) Ja << tuo on muuten aika surullistakin, esim. melkeinpä kukaan ei arvosta niitä mun omia lempikuvia, koska eihän ne tiedä kaikkea, mitä siihen kuvaan saattaa näkymättömästi liittyä.

  Mun lemppari näistä on muuten Kettu kakkonen (ja tietty jo aikasempi suosikki, eli tuo ikkunamaisema, koska siitä sitä ideaa löytää tylsinkin). Vaikka onkin aika peruspose, niin Ketulla on hyvä ilme ja kettumaisten koirien sivuprofiilit toimii aina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen takia mainitsinkin tuolla ton, ettei kuvatessa varsinaisesti tarvii olla ideaa, tärkeintä on että julkaistavissa kuvissa sulla on joku ajatus, että miks sä julkaset sen, ei vaan sen takia et sen nyt vaan on kuvannu.
   Ja toikin on varsin totta toikin, se minkä merkitys kuvaajalle on paljon, näyttää ulkopuolisen silmiin ihan peruskuvalta vailla mitään hienoa. Tajusin itekin, että mullakin on paljon sellasia lempparikuvia, joita muut ei pidä minään. Hyviä pointteja!

   Poista
 5. Tämmösiä postauksia lisää, tosi hyvä! Ihmisillä tuntuu olevan aika laaja tuo valokuvaus käsite, joskus jos jollekin sattuu sanomaan että harrastelen valokuvausta niin "joo meidän tytti 11veekin sai just järkkärin". Tulee vähä semmonen että okei, valokuvaus kun on vähä muutaki ku että vaan räpsyttää sinne tänne :D

  Persies tuli aika hyvin aikoinaan opittua termi "perusräpsy" ja sen sisällön kuvia oon pyrkinyt välttään, eri asia tietty koiria kuvates jne. Mutta pyrkinyt panostamaan kuitenkin kuvien sisältöön, että miitä jaksaa joku katsellakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvinaisen totta, seuraavassa mun mielipiteessä varmaankin tulosa asiaa näistä pikku-tyteistä ja muista, valokuvauksesta ylipäätään nykyaikana!
   Pakko kyl sanoa, et on sun kuvat kehittyny! :3

   Poista
 6. Teidät on haastettu! :)
  http://tattumaailma.blogspot.fi/2014/01/haaste-vol-nakki-ja-makkara.html

  VastaaPoista
 7. En nyt oikein tiedä miten kommentoisin, mutta muuta ei kai tarvitse sanoa kuin "hyvä tyttö!"

  VastaaPoista