9. huhtikuuta 2014

mun mielipide: isi, mä haluun järkkärin!

Sisältää paikoitellen rankkaa yleistystä, lisäks vihannekset on tarkotettu syötäväks eikä nenään vedettäväks.
Kuvat ei liity aiheeseen, satunnaisia räpsyjä metsäretkeltä.


Näin valokuvauksesta kiinnostuneena kaikki perinteiset lahjakaudet (joulu, kevään valmistumiset/päättärit..) saa sydämen ja mielen vuotamaan verta, kun isi, mä haluun järkkärin! Tosin musta tuntuu, että pikkuhiljaa buumi tuntuu sentään helpottavan. Parin vuoden takaa muistan joulun, kun ainakin kakstoistatuhatta lasta/teiniä oli saanu ekan järkkärin. Sitä kuvaoksennuksen määrää sosiaalisessa mediasssa...

Joku vois tässä kohtaa vetää esiin esimerkiks sen kaikkien tunteman kateuskortin, ainiin paitsi että en oo. Sinänsähän se ei ole multa pois, jos jonkun isi ostaa sille joko markkinoiden halvimman tai jumalattoman kalliin ammattilaiskaluston, enemmän se on plussaa mulle. Kamerafirmat saa enemmän rahaa, ne voi kehittää mulle entistä parempaa kalustoa! Ja varsinkin, kun kalusto ei tee hyväks kuvaajaks, ni onko sillä jotain merkitystä?


Eniten ihmetyttää, mikä ihmeen järki on ostaa lapselle (!!) ammattilaiskalusto, kun se ei välttämättä koskaan tule saamaan siitä yhtään mitään irti. Sama ku ostais kaverille lahjaks virkkuukoukun ja lankaa. Ei se niistä mitään osaa tehdä. Toki se voi opetella joo, mutta kiinnostaako yheksää kymmenestä lapsesta? Ei muakaan oikeesti ala-asteella kiinnostanu mitkään suljinajat tai valovoimat. Ja joo, jos nyt sattu ni voit lukea ekan lauseen uudestaan, rankkaa yleistystä.
Menee aikalailla kaikki järjestelmäkameran ominaisuudet hukkaan, kun joku teini paukuttelee menemään automaattiasetuksilla ja pop-up-salama vilkkuen pitkin poikin peilejä. Ja sehän on sama asia ku teinillä olis kädessä vaan hippasen kalliimpi ja isompi pokkari. Ei kukaan halua romuautostakaan maksaa urheiluauton hintaa, miksi tehdä niin kameroidenkaan kohdalla?


Kuvata voi muullakin ku järjestelmäkameralla. Mun mielestä olis huomattavasti fiksumpaa hankkia ensin kuvauskokemusta ja -taitoa ja sitten vasta panostaa kalustoon. Mitä sitte jos homma ei kiinnostakaan enää vuoden päästä ja on tungettu useita satoja ellei jopa tuhansia euroja siihen kalustoon? Ei niitä samalla rahalla enää saa pois myytyä, käytetty on aina käytetty.
Mä haluan henkilökohtaisesti puhua puolijärjestelmäkameroiden(/bridge/miks ikinä haluatkaan kutsua) puolesta. Puolijärjestelmäkamera on äärimmäisen monipuolinen: macrokuvaukseen, maisemakuvaukseen, luontokuvaus, liikekuvaus, henkilökuvaus... Mahdollisuus manuaalikuvaukseen. Kooltaan niin iso, että on vakaampi kuin peruspokkari, mutta kuitenkin näppärän kokoinen mukana kannettavaksi. Valmiina zoomi kohtuullisella valovoimalla, ei tarvitse ostaa erikseen kalliita objektiiveja. Nykyään puolijärkkäri ei oo edes mikään uus ja outo juttu, vaan markkinoilta löytyy melkoisen paljon valinnanvaraa. Älä osta halpaa järkkäriä, osta keskihintainen puolijärkkäri: saat samalla rahalla enemmän.

En väitä, ettei jollekulle olisi hyvä ratkaisu ostaa ensimmäiseksi kamerakseen järjestelmäkameraa, mutta fakta on se, että samalla rahalla saa paremman puolijärjestelmäkameran. Mikä ettei, jos löytyy ylimääräistä taskurahaa, osta ammattilaiskalusto. Mutta ei se tee sen paremmaksi kuvajaaksi.
Eikä puolijärjestelmäkameralla ole sen huonommat mahdollisuudet saada hyviä kuvia (klik, klik). Kyse on vain halusta oppia, yrityksestä ja erehdyksestä.


26 kommenttia:

 1. Vihdoin joku kertoo julman mielipiteensä asiaan, kiitos tästä. Itte oon vielä aika keltanokka mitä tulee kuvaamiseen jne. mutta haluan oppia kuvaamaan muullakin asetuksella kuin sillä automaatti asetuksella ja siihen ei minun pösilöt halppis pokkarit kyenneet. Voin sanoa, että oon tahtonu järjestelmä kameraa vaikka kuinka kauan ja vihdoin ja viimein olen sen saanut hankittua, nyt voin kehittyä kuvien ottamisen kanssa pidemmälle. Ikinä ei voi oppia ottamaan kuvia, jos ei vaan yritä ja kokeile ottaa muillakin asetuksilla kuvia. Oon huomannu sen, että tosi moni isin kultamussukka, joka haluaa järjestelmäkameran, ottaa pelkkiä selfietä eikä sitten käytä kameraa muuhun tarkotukseen. Miksei siihen hommaan voi hankkia vähän edullisempaa kameraa, kuin se markkinoiden kallein laitteisto.

  Ootko muuten koskaan ajatellu kertoa vinkkejä kuvaamiseen liittyen tms.?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki on hyvin, kun on motivaatiota oppimiseen ja yritystä pelissä! :)
   Oon mä harkinnu jotain vinkkipostauksiakin, pitää pistää tarkempaan suunnitteluun!

   Poista
 2. Todella hyvä postaus, näihin törmää välillä kyllä aivan liian usein, järkkäri hankittu vain koska muillakin on ja se on niin hienoa. Ei jakseta perehtyä asetuksiin tai edes haluta oppia uutta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, varsinkin kun pokkarilla saa paljon todennäköisemmin hyviä kuvia, jos kuvaaminen ei kiinnosta.

   Poista
 3. Niin asiaa! Ainoo "nuori", jonka tiedän olevan hyvä kuvaja ja oikeasti panostavan, on mun pikkuserkku. Lintubongari ollut jo pienestä, omaa paremman kaluston kuin mulla ja niin saa kyllä omatakin, niin hienoja kuvia osaa ottaa ja käyttääkin kameraa oikein. Ärsyttävimpiä on nää räpsyt oksista ja tissivaoista jotka laitetaan kamerasta-nettiin menetelmällä ja jaetaan valokuvaustagien alaisina -.-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsehän en koskaan räpsi kuvia oksista eikun hupsis :D No ei, ihan totta.

   Poista
 4. Olen samaa mieltä kanssasi, vaikka oikeastaan kuulunkin tuohon porukkaan joka saa nuorena järkkärin. Mulle hankittiin jouluna canon eos 600D, josta itse maksoin puolet. Täytän siis sunnuntaina 13 vuotta kylläkin. En ole oikeastaan koskaan käyttänyt automaattiasetuksia vaan käytän pääasiassa manuaaleja. Kuvaan siis koiria sekä sisällä, ulkona että näyttelyissä. Ottamiani kuvia voit käydä katsomassa, jos haluat, osoitteessa: http://jiminunelmat.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla näyttää kuvat olevan ihan kohtuullisella alulla, selvästi kuitenkin vasta-alkajan kuvia. Kannattaa panostaa siihen mitä haet kuvilla takaa, älä vaan räpsi vaan mieti miksi haluat juuri tällaisen kuvan ottaa! Ja pop-up -salaman suosittelen jättämään ihan piiloon, tekee tosi rumaa jälkeä :)

   Poista
 5. Kerrankin asiaa, luet ajatuksiani. Itse just tänään yritin selittää yhelle tyypille, ettei sen tarvi ostaa pitää 6D:eetä ensimmäiseks kameraks tai sillee u know? ...

  VastaaPoista
 6. Juuri näin! Oon monen monta kertaa mennyt avautumaan samasta asiasta suoraan näille pissaliisoille jotka kaipaa järkkäriä ainoostaan teinipeilikuviinsa, mutta eipä ne mitään ymmärrä kun on vaan ihan pakko saada se järkkäri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvemmin sitä kannattaa oikeasti avautua, varsinkin kun nuoremmat ottaa tosi helposti itseensä siitä. Faktat tiskiin ja jos ei usko, ni onneks se ei oo meiltä pois!

   Poista
 7. Asiaa! Minulla on itsellä Canonin puolijärkkäri ja pärjän sillä vallan hyvin, kuvien laatu on +10 ja videolaatu +10! En tarvitse isoa järkkäriä kun pienikin riittää. :) Minun blogi http://www.lotssoffunwhitfanni.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla, että tällaisiakin fiksuja kavereita löytyy! :)

   Poista
 8. Tosi monet olettaa että järkkärillä saa vaan hyviä kuvia, vaikka se on ihan höpöpuhetta jos ei kameraan perehdy. Itsellä kaksikin järkkäriä ja innostus valokuvaamiseen loppui kyllä heti kun siitä sai ammatin.. huomaa blogistakin miten vähän jaksaa kuviin panostaa. :D jospa sitä taas joskus saisi inspiraation kuvata :)

  -Leetta
  sogodcreatedadog.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytännössähän järkkäri on perehtymättömälle vain kalliimpi ja isompi pokkari, kuten postauksessa jo sanoin!
   Haha, siks en haluakaan ammattia valokuvista, saa pitää taukoa kun ei huvita ja palata hommiin kun inspiraatio taas löytyy :)

   Poista
 9. Peukutan tämän postauksen kuvillekin!

  VastaaPoista
 10. Nimenomaan juurikin näin. Se on täysi fakta, että jos jotakuta, joka ei osaa kuvata, mutta omistaa ammattikaluston, verrataan ihmiseen jolla on oikeasti taitoa, näkemystä, motivaatiota ja luovuutta, saa ihan halvimmallakin kameralla paljon parempia kuvia, kuin se jolla on se ammattikalusto. Taito se on joka ratkaisee.

  VastaaPoista
 11. Tosi kiva blogi! Taidanpa jäädä seurailemaan teiän menoja :)
  http://heinapellonadolf.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 12. Tää oli ihan älyttömän hyvä teksti!

  VastaaPoista
 13. Toi teksti on täyttä asiaa! Itekki olen kinunnut porukoilta järkkäriä yläasteella. En saanut, olinhan lahjakas rikkomaan kaikkea maan ja taivaan väliltä. Jouduin tyytymään milloin kännykkäkameraan, milloin äidiltä vanhaan pokkariin - elinhän yh-perheessä. Hyviä kuvia niillä pokkareillakin aikoinaan tuli, ennen ko ne meni rikki tai hukkuivat...

  Ostin sitten rippirahoilla puolijärkkärin, jossa oli mahdollisuus kaikkeen kivaan. Nykyään sen luukku on jesarin varassa ja mulla on panttipulloista tienatuilla rahoilla ostettu järkkäri.

  Samaan aikaan ko nää pappa betalar-rahoilla kameransa tienanneet (entiset) pikkuteinit ovat mahdollisesti jo hylänneet niitten "lapsukaisensa", mä suurella todennäköisyydellä kuljen kamera kaulassa miettien sille lisävarusteita. Tällä hetkellä mun ostoslistaan kuuluu mm. jalusta.

  VastaaPoista