5. toukokuuta 2014

mun mielipide: ahdasmielisyys

Ihmiset on jotenki niin rajottuneita. Toisaalta ymmärrän sen, koska joka toisesta tuutista tungetaan jatkuvalla syötöllä, että kuvaa kohteen tasolta, älä sommittele keskelle, värien pitää aina olla kirkkaat ja raikkaat ja aina luonnolliset, kontrastia ei saa olla liikaa eikä liian vähän, persoonalliset rajaukset on aina huonoja...
Ja mitä näillä saadaan aikaseks?

Kuinka kiva ku löytää esimerkkikuvat ihan omista kansioista! Eikä ollu hei edes ongelmia löytää sopivia kuvia! Jep, syyllistyn tähän itekin aika paljon, helpompi vaan ottaa tylsiä, mielikuvituksettomia kopioita eri taustoilla ja vähän eri asennoilla ja ilmeillä. Teknisesti ehkä ihan onnistuneita (just nää kuvakulmat ynnä muut), mut nää on jo nähty. Ja ei, en sano ettei "koira istuu kivassa paikassa"-kuvia sais ottaa, mut se ei oo ainut tapa.

Mut hei, onneks esimerkiks vähän erilaisemmalla sommittelulla voi saada ihan tavallisiinkin kuviin mielenkiintoa ja erilaisuutta. Keskisommittelu tuntuu olevan nykymaailmassa ihan täys kirosana, auta armias jos oot sommitellu jotain keskelle, niin aina kommenttia pyytäessä joku muistaa mainita miten keskisommittelu on niin huono ja kuvaaja on niin huono kun ei osaa esimerkiks kultasta leikkausta käyttää. Mä oonki sitä mieltä, että kaikkein turvallisinta on sommitella kaikki ihan vaan vasempaan reunaan, luovaa vai mitä!! ...not.


Kaikki varmaan tajuaa jo pointin. Oisko pikkasen kivampi, jos kuvat ois pikkusen monipuolisempia? Ei sitä varsinaisesti edes tajua, ku kattoo yksittäistä postausta, et hei mä oon nähny nää jo aikasemmin. Mut kattokaa noit kuvia tossa yllä, kyllä, kaikki ne on perjaatteessa ihan samanlaisia. Mä sommittelen kaiken vasemmalle, paitsi pystykuvissa keskelle. Kukat kuvataan aina ylhäältä päin ja sommitellaan vasemmalle. Eläimet kuuluu vasemmalle. Liike on aina vasemmalta oikeelle. Seki on järkyttävää, mun mielestä liikekuvat, joissa eläin liikkuu vasemmalta oikeelle näyttää paremmilta ku ne kuvat missä se liikkuu oikeelta vasemmalle. Tutkikaa vaikka blogia. Mm. Ahdasmielistä, jumiutuneita mieltymyksiä.

Ei vaadi kummosia ottaa teknisesti kelvollista, ihan hyvän näköstä koirakuvaa, jossa koira istuu nurmikolla. Mut se, että ottaa siitä koirasta oikeesti mielenkiintosen kuvan ku se istuu siinä nurmikolla, se vaatii jos melkosen paljon. Toki esimerkiks kuvankäsittelyllä saa aikaan ihan tavallisestakin kuvasta ihan huimasti paljon mielenkiintoisemman, mut ei sekään kuvan perusideaa muuta. Jos keskellä kuvaa istuu koira nurmikolla, ei siitä joka heikki taio kivaa. Mut ei puututa siihen ainakaan tänään sen syvemmin."En tykkää, ku toi kukka ei mahdu kokonaa kuvaa."
"Mua häiritsee toi rajaus."
"Kuvaa ennemmi koiran tasolta."
"Tää on muuten nii kiva, mut toi keskisommittelu."
"Ärsyttää ku korvat ja kuono ei näy."
"Iha liian ahdas rajaus."

Mmm, mua ei kiinnosta. Miltä toi kolmaski kuva näyttäis ilman keskisommittelua? Huonommalta, mä kokeilin. Entä eka avarammalla rajauksella? Tylsältä. Tokassa kuvakulma&rajaus on se idea.

Alemmissakin kuvakulma ja rajaus on just se mikä tuo niihin sen kuvan idean. Mitä erilaista tossa ekassa olis ilman tiukkaa rajausta, ylhäällä oleva sumentunu jalka...ei ehkä. Koirassa seisomassa kuraojassa, jos on kuvattu koiran tasolta? Onhan se jo aika nähty, kato ekaa kymmentä kuvaa, pistä koira seisomaan ja kuvittele taustalle oja. Hevosen pääkuvia on miljoona, täs on sentään erilainen rajaus (okei se on jo inan liian ahdas, mut aina ei voi voittaa).

Haastankin kaikki hylkäämään ahdasmieliset rajoitukset ja kokeilemaan jotain uutta ja jännittävää!!20 kommenttia:

 1. Tää oli tosi mielenkiintonen, ja oon kyllä samaa mieltä et ei aina tarvii mennä sitä "kultaista keskitietä" vaan voi kokeilla vähän erilaisia :) Vaikka itekin kyllä sorrun aina ottamaan semmosia peruskuvia yleensä!! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peruskuvat on niin helppoja eikä tarvi miettii mitään uutta... :D

   Poista
 2. Tosi hieno ja asiapostaus! + aina saa ihailla Ketun silmiä :33

  VastaaPoista
 3. Tosi hyvä postaus ja tätä lukiessa tajusin, että itsekin sommittelen kaiken vasemmalle! Voishan sitä joskus kokeilla jotain uutta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helposti sitä kangistuu vanhoihin kaavoihin! :D

   Poista
 4. Tää oli niin asiaa! :DD Just hyvällä huumorilla ja semmosella pienellä veetuilulla kirjoteltu x) Täytyypä taas repäistä kuvissa itsekin, kun uuden putkenkin tilasin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun piti alunperin kirjottaa tää iha vakavissaan, kunnes tajusin ettei se oo kovin uskottavaa ku syyllistyn tähän nii paljo iteki :D

   Poista
 5. hehe olipas hauskaa lukea vaihteeksi tämmönen kielteisempi postaus kuvaamista ja kuvankäsittelyä koskien! Nyt kipinkapin omia kuvaustottumuksia tutkimaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kannata, se on järkyttävää :D toisaalta kannattaa, on ainaki valaisevaa!

   Poista
 6. KAAAAAAAPOhan se siellä!
  mutta lol mäkin sommittelen kaikki lähes aina vasemmalle, mikä siinä vasemmassa niin kiinnostaa? :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kaapoinen pulikoi!
   koska kaikki näyttää vasemmas reunas paljon paremmalt ku oikees!! :o

   Poista
  2. Se johtuu siitä, että me ollaan länsimaisia ihmisiä, jotka lukee vasemmalta oikealle. Eli me katotaan vaistomaisesti vasemmalle ensin. Samasta syystä luontevampi liikesuunta on oikealle menossa...

   Poista
 7. Tää oli kyllä hyvä postaus! Asiatekstiä, asiatekstiä. :)
  Hurjaisaa kesän odottelua sinnepäin!

  VastaaPoista
 8. Tosi kiva postaus ja täyttä totta!
  satuin vahingossa eksymään tänne blogiin ja huomasinkin että tässä on mukava postaus, päätimpä sitten lukaista läpi. Oon kuitenkin käyny täällä blogissa aiemminki ja sillo aattelin et tää on ihan surkee.. Kuitenki tää postaus avas mun silmät ja jään innolla seuraamaan jatkoa!
  Hieno teksti ja mahtavan oloinen blogi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla et oot tullu toisiin ajatuksiin ja tervetuloa mukaan! :)
   -Hapero

   Poista
 9. Aaaaaaa tää oli mahtava! En oo päässy koneelle pariin viikkoon, joten tuun vähä myöhässä, mut silti!

  Mun mielestä, kun puhutaan kuvauksen "säännöistä", niihin pätee sama "säännöt on tehty rikottavaksi" -sanonta, kuin kaikkeen muuhunkin. Tottakai, perusasiat pitää osata, ettei esim ihmistä rajata polvien kohdalta, koska se näyttää lähes aina tökeröltä, mutta kun ne perusasiat tietää ja osaa, niin niitä voi alkaa soveltaa. Hyvä postaus, jees!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on niin totta, ku osaa säännöt, niitä voi rikkoa! :D

   Poista