2. heinäkuuta 2014

pikaopas kod.......rungon ostoon

Ensimmäisenä haluan sanoa kolme asiaa, joista ensimmäinen on se tärkein.
 1. En ole asiantuntija, osa tulevista asioista on vain omia mututuntumalla hönkäistyjä mielipiteitä. Korjata saa, jos kokee mun puhuneen ihan läpiä päähäni. Ja olis se ihan suotavaakin, jos näin käy.
 2. Sano ei valmispaketeille (1100D + 18-55mm + 55-200mm jnejnejne.) Parempaakin on saatavilla kuin tuplakit. Palaamme tähän seuraavassa osassa. Lyhesti: osta ennemmin runko ja siihen parempi optiikka.
 3. Käytettykin on ihan jees. Ja vanhemmat mallit.

Rungon ostaminen on ainakin mun mielestä henk. koht. helpompaa kuin objektiivien hankinta. Valinnanvaraa ehkä on, mutta erot runkojen välillä ei loppujen lopuks oo mitenkään huimia. Helppohan täältä on huudella ku oon ostanu rungot, jotka sopii käteen ja sopii kukkaroon. Niin sen kai voi helpoiten tehdä. Kuvien kannaltakin on kannattavampaa panostaa enemmän optiikkaan kuin runkoon, rungolla kun on vähemmän merkitystä kuvien laadulle ynnä muulle.

Harrastelijakuvaajalle usein olennaisin päätös on merkki. Canon, Nikon, Sony, Canon, Pentax, Canon, Olympus, Canon... taitavat olla suurimmat kameroiden tuottajat. Samsungilla kai on myös jotain järjestelmäkameroita nykyään. Mutta aina pitää muistaa, että mitä harvinaisempi merkki, sitä vähemmän ja kalliimpaa optiikkaa. Tunnetuimmilla merkeillä huolto pelaa usein paremmin, netistä saa apua kun muillakin on sama runko etkä ole yksin Pilipali X500 kanssa. Lisäks tunnetumpi merkki -> enemmän sekä runkoja että optiikkaa -> helpompi löytää hyvää käytettynä. Käytettyihin palaan vielä myöhemmin. Mene liikkeeseen ja kokeile käteen, toiset sopii paremmin, nappulat tuntuu loogisemmilta jne.

Koska kokemusta on lähinnä Canoneista, koko teksti on kirjoitettu lähinnä niihin pohjautuen. En kuitenkaan koe, että Nikon tai muut merkit olisivat sen huonompia. Varsinkin harrastelijatasolla Nikonin ja Canonin eri on lähinnä kolme ekaa kirjainta. Nikonin objektiivit taitavat olla hippasen kalliimpia ja Canonilla suurempi valikoima, mutta tiedä häntä, kun en ole asiaan suuremmin tutustunut.
Yleisesti pätee sääntö: mitä uudempi, sen kehitetympi ja parempi runko. Loogista. Canonilta löytyy puhtaasti harrastelijoille oleva 1000-sarja, vähän parempi 100-sarja, 10-sarja ja ammattilaisille tarkoitettu 1-sarja. Mitä enempi numeroita, sitä riisutumpi versio. Ensimmäiseksi kameraksi suosittelisin ehdottomasti tonni- ja satasarjalaisia: ovat suhteellisen edullisia joten eivät ole isoja menetyksiä jos valokuvaus ei olekaan se the juttu, mutta riittävät ominaisuuksiltaan pitemmäksikin aikaa. Objektiivi sen kuvan tekee. Ja se kaveri siellä takana. Erityisesti se kaveri.
Nikonilla taitaa olla vähän samantyyppinen systeemi.

Runkoja myydään erittäin paljon myös käytettynä, varsinkin vanhempia malleja. Käytettyä runkoa ostaessa olennaisin asia on suljin. Canonin sulkimille on luvattu 100 000 - 200 0000 räpsyä, riippuen vähän rungosta. Toki sitä ei tiedä kestääkö suljin sen 100 000 vai kenties jopa 300 000 otosta. Mutta jos tarjolla on runko X, jolla on räpsitty 90% luvatusta kestosta, kannattaa ehkä harkita kahdesti. (Tähän mun piti kaivaa montaks ruutua mun kameralla on otettu, mut enpä jaksa).
Toisaalta mun molemmat rungot on olleet käytettyjä ja hyvin toi 40D tossa puksuttaa ja puksuttaa varmasti monta vuotta. Käytetty ei oo kirosana, mutta siinäkin on aina riskinsä. Mulla on aina käyny hyvin.
Aivan vanhimpiin runkoihin ei kannata lusikkaansa tunkea ellei todella edullisella saa. Niistä kuitenkin puuttuu iso osa uusista ominaisuuksista, ne on jo vanhoja, kuluneita, käytettyjä. Korjaaminen maksaa useimmiten enemmän ku uus runko. Mitä näitä nyt on.

Yhteenvetona en oikeastaan osaa sanoa asiaan yhtään mitään. Teknisillä ominaisuuksilla ei loppujen lopuksi harrastelijakuvaajalle ole maata mullistavaa merkitystä, ainut ehkä joko tai -ominaisuus on videokuvaus. Jos tahdot, valitse sellainen runko, jossa se on tai hanki erikseen videokamera.
Osta sellanen joka sopii käteen ja kukkaroon. Rungon voi aina päivittää, jos sen tarve tulee.


ps. 03.07.2014
Kiitos anonyymille kommentista, unohdin täysin kirjoitella megapikseleistä. Vuosia sitten ainakin kilpailu megapikseleiden määrästä oli armoton, aina niitä vertailtiin, nyt ainakin jonkin verran on homma tasoittunut (?). Kun megapikseleitä alkaa olla yli kymmenen, ei määrällä ole enää pienintäkään merkitystä. Kuvan laadun tekevät muut seikat. Mun 40Deessä on 10,1Mpx, ei siis kovin monta verrattuna nykypäivän runkoihin. Edellisessä 350Deessä oli 6,3Mpx, se oli jo suht vähän.

Selitetään loogisesti: kuva koostuu pikseleistä, mitä enemmän pikseleitä, sitä suurempi kuva. Ei mitään tekemistä kuvanlaadun kanssa. Suuremmasta kuvasta on toki helpompi rajata alueita, kuva pysyy parempana, mutta ei sekään mahdottomuuksia vaadi. Tai anonyymiä lainaten, jos haluat tehdä koko seinän kokoisen suurennoksen. Mun kameralla otetut kuvat taitaa olla (ulkomuistista) n. 1m x 1,5m. Mahtaakohan riittää perustallaajan käyttöön?

6 kommenttia:

 1. 500D löytyypi täältä, Canonin totta kai :) Ihan todellaki edulline, kätevä harrastelijarunko, jonka rippilahjaksi halusin, koska en ollut varma, onko valokuvaus mun juttu. Säästän paraikaa sen varalle, että runko tai joku objektiivi hajoaa, totta kai parempaa optiikkaa ja runkoa aina ostamassa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 500D alkaa olla jo vanha malli, vaik just vast se ilmesty myyntiin.. :D
   Jep, tiiän ton tunteen "jos olis rahaa". Okei emmä täl hetkel rungoist haaveile mut ikuinen optiikkatarve!

   Poista
 2. Asiaa! Mistähän tuon oman rungon kuvausmäärän saa kaivettua esiin? Multa löytyy Nikon D40 jonka sain ilmaiseksi tutulta valokuvaajalta, joka siirtyi parempaan. Mielenkiinnolla tahtoisin tietää kuinka paljon tämä kamera on kestänyt, todennäköisesti vetää kohta viimeisiään. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulkimen laukaisumäärää varten pitää ladata erillinen ohjelma (esim. Opanda http://www.opanda.com/en/iexif/index.html), Nikoneihin en ole tutustunut, mutta luulisi toimivan niilläkin. D40 on vielä niin "uus" runko etten kyllä usko sen laukaisumäärän tulevan vielä tyäteen.

   Poista
 3. Olisit vielä maininnut että älkää tuijotelko megapikseleitä (ellette halua sitä koko sienän taulua ottamastanne kuvasta)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, tätähän mä miettisin ennen ku aloin kirjottaa... Hyvä ku mainitsit, lisäilen pienen ps.-osuuden!

   Poista