8. lokakuuta 2015

mun mielipide: valokuvaus on vaikee harrastus, osa kaks
Sorsa toivottaa teidät kaikki tervetulleeksi mun mielipide - valokuvaus on vaikee harrastus osa kakkoseen. Kerron surullisen tarinan, jonka tuotoksia voitte ihailla tästä postauksesta. Kuvasin pitkästä aikaa jossain muualla kuin siinä samassa vanhassa ja tutussa metsässä. Mitä kuvasin? No vttu lehtiä. Ei edes naurata. Millä logiikalla mennään kaupunkiin (tai ainakin melkein) pyörimään ja etsitään sieltä ne ainoat lehvät ja kuvata niitä.
Okei löysin myös ankkoja ja punaisen taivaan, johon saa kivasti siluetteja. Sorsakuvista onnistu yks. Ei mee hyvin.

Valokuvaus on vaikee harrastus, koska ihminen kangisutu kaavoihinsa. Oon aikaisemminkin sivunnut aihetta, mutta nyt tää alkaa vasta selvitä mulle. Ei se ole vaan sommittelu, värit, tyylit. Se on myös aiheet. Ja se rajoittaa mun valokuvausharrastusta suuresti. Kun mulla ei ole koiraa mukana, en tiedä mitä kuvaisin ja luovuus kutistuu juurikin asioihin lehdet ja kukat. Sillon kun on koira, kykenee ehkä räpsimään jotain muutakin, mutta ilman koiraa koko kuvaaminen on vain ihme vaeltamista ympäriinsä.

Kameran mukana kantamisesta pitäisi tehdä tapa. Musta ainakin tuntuu, että aina jos näkee jotain mielenkiintoista tai saa jonkun vision hyvästä kuvauskohteesta, -paikasta, -ajasta, -kohdasta, mistä vaan, ei ikinä oo kameraa mukana. Ja yleensä tilanne on joko sellainen, että se on vain just ja sillon mahdollinen tai sellainen, että sinne palatessa ei vaan samanlaista visiota enää saa. Siis jos ylipäätään muistaa enää koko tilannetta.

Vastapainoksi edelliseen tilanteeseen: tottakai aina kun kantaa sitä kameraa mukana, ei mitään kuvattavaa vaan löydy. Tää on verrattavissa "vaatekaappi täynnä vaatteita, muttei mitään päälle pantavaa"-tilanteeseen. Varsinkin näin uusissa maisemissa kuvattavaa pitäisi olla vaikka ja kuinka paljon, mutta jostain syystä sitä ei kuitenkaan löydy. Pitäisi oppia avaamaan silmät oikeasti eikä vain haahuilla ympäriinsä vailla päämäärää. En kiellä, etteikö haahuilulla voisi saavuttaa jotain, mutta nyt en tarkoittanut kirjaimellisesti haahuilua - enemmänkin sitä henkistä haahuilua, jota itse harrastan. Kuljen laput silmillä, en osaa avata silmiä enkä ajatella tarpeeksi avoimesti.

Sain viime vaikee harrastus -postaukseen hirveän tsemppaavia kommentteja, vaikka osa ykkönen oli huomattavasti yleistäen kirjoitettua matskua. Tämä postaus on ehkä enemmän henkilökohtaista ongelmaa. Toisaalta tiedostan ongelman, joten sitä on ehkä helpompi lähteä ratkaisemaan. Toisaalta, taas, ei kai luovuudelle varsinaisesti löydä pakotteita. Enemmänkin pitäisi kaivaa se inspiraatio jostain. Vaikka oon kyllä edistynyt sitten edellisen postauksen: motivaatio löytyy, mutta toteutus (juurikin em. syistä) jää jonkin verran ontumaan.
Ajattelin kuitenkin piristyksekseni (ja blogin piristykseksi?) väsätä jonkun kuvankäsittelypostauksen taas vaihteeksi. Jotain vähän erilaista sisältöä tännekin.
2 kommenttia:

 1. Samaistun ihan liikaa. Välillä vaikka olisi kamera ja jopa pari eri putkea mukana, niin lopulta sieltä tarttuu kameraan reilut kymmenen kuvaa. Joista niistäkin puolet on epäteräviä tai ylivalottuneita. ":D" Koirattomia kuvia en enää jaksa edes yrittää, koska päässä ei liiku mitään ideoita. Tai jos onkin, niin tulee vaan "lol tää on niin nähty" -fiilis ja jää kuva ottamatta. Masentavinta onkin kun tulee kuvaamasta sellaisella "jes nää on kivoja kuvia", siirtää ne koneelle huomatakseen ettei tarkennukset olleetkaan ihan kohdillaan (oon kai sokea kun en näe sitä aina kameran näytöltä), tai AINA joku mättää. Ja olen menettänyt sen kiinnostuksen, että huonostakin kuvasta koitan vääntää jotain. Ihan liikaa, hyviäkin, kuvia jää käsittelemättä, koska kiukuttaa kun ei osaa, jonka seurauksena laskee motivaatio edes yrittämiseen. Tai alkaa keittämään pelkkä ajatus valokuvaamisesta, koska HALUAA valokuvata, mutta on itse itsensä esteenä sille ettei voi.

  Ainakin melkein aiheeseen liittyvää, mutta oli aivan pakko kommentoida. :--D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Ihanaa" etten ole ainut ongelman kanssa.. :D
   On tosiaan masentavaa, kun kameran ruudulta kuvat näyttää vielä kivoilta, mutta auta armias kun siirtää ne koneelle...

   Poista