14. joulukuuta 2015

14

Tänään vähän puhetta mustavalkoisuudesta ja tavallaan myös sen puutteesta. Usein mustavalkoisten kuvien ongelma nimittäin on tasaisen harmaa massa eikä suinkaan mustavalkoisuus. Tosin on muistettava, että jos kuvassa ei ole kuin suht saman tummuusasteen värejä niin ei siitä vaan tuu mustavalkosta. Se on lähinnä syy miks kaikki kuvat ei vaan toimi mustavalkosena.
Esimerkiksi alla oleva kuva ei vaan pelitä suoraan mustavalkoiseksi käännettynä. Se on liian tasasävyinen ja mustavalkoisuudella tunnelma ei menny ainakaan kivammaksi mitä se oli värikuvana.
Pienillä seikoilla kuvasta saa huomattavasti paremman näköisen. En nyt sano, että se välttämättä toimii ihan sata mustavalkoisena nytkään, mutta on se parempi. Lisäsin Levels-työkalulla valoa koko kuvaan, tummensin tummia alueita ja vaalensin vielä lisää vaaleita alueita. Musta puhkipalaminen ei oo mustavalkoisissa kuvissa yhtään niin pahan näköistä kun värikuvissa. Käytin Burnia ja Dodgea lisäämään valoa ja varjoa mm. silmiin. Myös tausta koki kevyttä valotusoperaatiota, jolloin koko kuva ei näytä niin tunkkaiselta vaikka koira onkin aika tasasävyinen. Terävöitin kohdetta vähän ja blurrailin taustaa. 

Tärkeitä asioita mustavalkoisten kuvien kanssa musta henkilökohtaisesti on riittävän kontrastin lisäksi myös riittävän rauhallinen tausta. Vaihtoehtoisesti tosin myös selkeä kohde helpottaa kummasti, mutta kun ei kaikilla vaan voi olla hieno mustaa, valkoista tai mustavalkoista koiraa. Ihan hätätapauksessa myös ihan tumma tai vaaleakin koira kävis, mutta tämmöset sekaväriset on ihan kirous.
Jos tausta on kuitenkin liian kirjava, mustavalkoiseksi kuvan kääntäminen aiheuttaa lähinnä kohteen hukkumisen taustaan. Toki tätä voi helpottaa taustan kontrastin vähentämisellä, taustan blurrailulla ynnä muulla, mutta jos mustavalkokuvia haluaa vääntää niin suosittelen lämpimästi valitsemaan rauhallisen taustan.
Itse en henk. koht. ole vielä ikinä nähnyt kuvaa, joka toimisi pelkällä värien poistolla. Suurin osa kuvista vaatii sen valon ja kontrastin lisäämisen, jotta ne näyttää muultakin kuin lattealta harmaalta. Ja sanon vielä kerran: ei, kaikki kuvat ei toimi mustavalkoisena. Imo mustavalkoiset kuvat on jopa vaikeampia kuin värilliset, enkä ymmärrä miten jotkut pystyy pelastamaan kuvan huonot värit vaan sillä että tekee siitä mustavalkosen... Toki jos tekis enemmän mustavalkokuvia, niin varmaan helpottuis, mutta tykkään värikuvista enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti