18. joulukuuta 2015

18

Tänään puhutaan ihan pienestä yksittäisestä asiasta, joka mua aika monissa (myös omissa kuvissa) häiritsee. Nimittäin valkotasapaino (= valkotasapaino on kohdallaan kun valkoinen näyttää valkoiselta ja muutkin värit näyttävät luonnollisilta). Varsinkin sisäkuvissa ja varsinkin ilman lisävaloja ongelmana on kuvien keltainen sävy. Myös ulkoilmassa voi saada aikaiseksi ties ja millaisia sävyjen vääristymiä, joskaan aina se oikea ja luonnollinen väri ei ole se parhaan näköinen (avauduin aiheesta ohimennen luukussa neljä). Esimerkiksi varjossa oleva lumi on silmällekin sinistä, mutta näyttää yleensä vähemmän sinisenä paremmalta.

Valkotasapainolla voi leikkiä suoraan jo kameran asetuksilla, suurimmassa osassa kameroita (nykyään kai myös kännykkäkameroissa?) on mahdollisuus vaihtaa valkotasapainoasetusta eri arvoihin (esim. automaattinen, auringonvalo, pilvinen, hehkulamppu, loisteputki...). Itse myönnän käyttäväni varsin usein pilviselle säälle tarkoitettua valkotaspainoasetusta, sillä silloin kuviin saa valmiiksi voimakkaammat värit. En myöskään kiellä sitä, etteikö valkotasapainolla voisi kuvissa leikkiä toimivastikin, mutta överiksi vedetyt harvemmin toimivat.
Yllä olevassa kuvassa ei toki valkoista ole, mutta hönömpikin näkee, ettei valkoinen kyllä olis valkoista, vaikka voissa paistais enkä oo kyllä luonnossa noin sinisiä vaakkujakaan nähnyt. Valkotasapainon korjaaminen on helppoa Levels-työkalun avulla, jonka saa auki helposti ctrl + L komennolla. Kuvassa punaisella neliöidyt värinvalintapipetit toimivat mustan ja valkoisen kohdan valitsemisessa. Mustalla pipetillä valitaan kohta jonka pitäisi olla musta ja valkoisella sellainen kohta, jonka pitäisi olla valkoinen. Ankkakuvassa ongelmaa aiheuttaa se, ettei siinä varsinaisesti ole valkoisia kohtia, joten pipetillä joutuu pikkuisen hakemaan kohtaa johon klikata. Tsuumailin kuitenkin rouvan poskeen ja löysin pikseleitä jotka saattaisivat olla valkoisia ja tadaa: sorsaneiti onkin taas ruskea eikä sininen. Keskimmäistä pipettiä voi käyttää harmaan sävyn löytämiseen, mutta itse koen sen hankalaksi ja turhaksi.
Minusta on myös henkilökohtaisesti huomattavasti helpompi lähteä työstämään kuvaan erilaisia sävyjä, kun perustilanne on kunnossa ja on jotain mihin palata ja joka näyttää hyvältä. Kuvan työstäminen on helpompaa, kun se on edes jotenkuten kohdillaan. En ole montaa kuvaa nähnyt, jossa luonnollinen tai lähes luonnollinen ei näyttäisi hyvä. Oikea valkotasapaino on aina varma valinta. Ehkä tylsä, mutta varma.

Iso ongelma valkotasapainon kanssa on ties ja miten kalibroidut näytöt. Se mikä näyttää hyvältä yhdellä näytöllä, näyttää aivan kamalalta toisella. Ikuisuusongelma, johon ei vaan ole ratkaisua. Joskin suosittelen kalibroimaan sen oman näytön edes sinne päin, koska tulosteiden teko kuvista on aika hanurista, jos kuvat on käsitelty miten sattuu vaan koska ne näyttää yhellä näytöllä hyvältä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti